KAKO ISKORISTITI DAR LJUTNJE

Autor: Dario Žerjal

m

Članci

 

Ljutnja je ponekad naš najbolji prijatelj.

Jedini koji brine o nama.

Ohad Pele Ezrahi: Kedesha

 

Ljutnja nije negativan osjećaj. Ljutnja nije nešto što trebamo izbjegavati ili potiskivati. Ljutnja nije u suprotnosti sa smirenom svjesnosti. Ne trebamo se suzdržavati od ljutnje ako se bavimo jogom i duhovnošću.

Ljutnja je intenzivan i stvaran unutarnji osjećaj. Ako pogledamo još dublje, ljutnja je energija unutarnje vatre i proizlazi iz duhovne vatre. U jogi, ajurvedi i tantri ova se unutarnja vatra naziva teđas. Ona predstavlja unutarnju svjetlost koja nam daje jasnoću i odlučnost. Ona je vatra koja nas budi i pokreće. Ona je ženski princip života koji se naziva Šakti i zapravo pokreće cijeli Svemir. Ljutnja je jedno od očitovanja Šakti.

Nije čudno da se u našem društvu ljutnja smatra nečim negativnim jer se i dalje pokušava prigušiti ženski božanski princip. Osuđujući, potiskujući i negirajući ljutnju, mi ju izobličavamo, ali ju ne možemo zaustaviti. Ta unutarnja vatra koja je prošla kroz sve moguće iskrivljene društvene filtre našeg uma na kraju se očituje kao negativna ljutnja s negativnim posljedicama.

Slika smirenog jogija u meditaciji nije slika stvarne joge. Ako nema unutarnje vatre koja se ponekad očituje kao ljutnja, neće biti ni meditacije. Često je upravo ljutnja ta koja nas pokreće da redovito meditiramo i radimo ostale duhovne prakse. Dosta nam je banalnosti svakodnevnog života, dosta nam je što stalno udaramo glavom u zid, dosta nam je puzanja po mentalnom dnu egzistencije, dosta nam je da cijelo vrijeme budemo manipulirani od svega i svih. Zaista se naljutimo na cijeli svijet, društvo u kojem živimo, nevidljive zatvorske rešetke iza kojih boravimo i shvatimo da je jedini izlaz usmjeriti se u svoju unutrašnjost.

Ako je ljutnja pogrešno usmjerena, dovodi do negativnih posljedica. Ljutnja koja je ispravno usmjerena dovodi do duhovnog i materijalnog napretka. Ljutnja koja je usmjerena na druge ljude i živa bića često je pogrešno usmjerena ljutnja. Da, drugi ljudi u nama izazivaju ljutnju, ali ne zato da bi bili ljuti na njih, nego da bi se mi pokrenuli i nešto promijenili u svom životu. Ljutnja nam je pokazatelj gdje se trebamo promijeniti, a istovremeno i energija pomoću koje ćemo se promijeniti. Prema tome, kada nam ljutnja dođe u život i ako u takvoj situaciji prepoznamo ljutnju kao blagoslov i priliku za rast, doživjet ćemo samo napredak u svakom pogledu. Da nema ljutnje, svi bi mi danas još uvijek živjeli u špiljama, sakupljali plodove, bavili se lovom i bili savršeno zadovoljni s postojećim stanjem.

Stvarni majstori i jogiji itekako doživljavaju ljutnju. Priče o mudracima, bogovima i božicama ponekad se temelje na ljutnji. Svaki put ljutnja vodi do neke promjene i na kraju do dobrobiti. Mudraci često u ljutnji prokunu nekoga, ali to na kraju ispadne blagoslov i pouka. Ponekad se pojavljuju svemoćni demoni kojima nitko ne može ništa, pa čak ni bogovi. U takvim situacijama pojavljuje se recimo boginja Kali. Njezin bijes je prešao u ekstazu i to više nitko ne može zaustaviti. Ona jedva čeka da takve demone, blago rečeno, neutralizira. Nakon što Majka Kali demona pretvori u kikiriki, onda postane problem kako umiriti Majku Kali. Jedini koji ju može smiriti njezin je suprug Šiva, koji predstavlja beskonačnu čistu svijest. I tako najmoćnija sila u svemiru pronađe svoje utočište u beskonačnoj svijesti.

Ove priče predstavljaju sile koje djeluju u nama. U ovom slučaju demoni predstavljaju ograničenja koja smo prihvatili i zbog kojih se osjećamo jadno i bespomoćno. Teroriziraju nas demoni koje smo sami stvorili u obliku skučenih obrazaca razmišljanja i življenja. Tada se pojavljuje boginja Kali u obliku naše unutarnje vatre, koja se ponekad manifestira kao ljutnja i pomogne nam da se pokrenemo i prevladamo ograničenja. Nakon toga sjedamo u meditaciju i umirujemo ljutnju dozvoljavajući boginji Kali da se sjedini s čistom svijesti Šive.

Ljutnja je jedno od očitovanja naše unutarnje duhovne vatre. Ova vatra predstavlja božanski princip ili inteligenciju. Ako ovu inteligenciju negiramo, ona neće prestati postojati. Ispravan je pristup prema bilo kojem božanskom principu inteligencije kroz poštovanje, razumijevanje, zahvalnost, ljubav, slavlje pa čak i obožavanje. U Rigvedi se ovaj princip unutarnje duhovne vatre naziva Agni te se štuje kao božanstvo. Agni je jedno od najčešće spominjanih božanstava u Rigvedi, uz Indru i Somu. Rigveda je jedno od najstarijih cjelovitih učenja poznatih čovječanstvu. Prvi je hvalospjev s kojim započinje Rigveda hvalospjev Agniju koji se nalazi u nama kao naša duhovna vatra i svjetlost. I ne samo to, prva riječ kojom započinje Rigveda upravo je riječ Agni.

Kad sljedeći put doživite ljutnju, budite zahvalni i poštujte tu energiju koju ste dobili kroz ljutnju. Nema potrebe usmjeravati ju na osobu ili situaciju koja ju je u vama izazvala. Nema potrebe toj energiji pripisivati negativne značajke. Energija i svijest koju etiketiramo kao ljutnju dolazi iz dubine naše duše da bi nam pokazala što to kod sebe trebamo promijeniti i istovremeno nam daje energiju da to ostvarimo. Slušajte što vam ljutnja govori i u kojem smjeru vas pokreće. Često je to proces koji traje danima, mjesecima, a ponekad i duže. Ako se doista otvorite toj energiji i svijesti koju nazivate ljutnja, možda ćete uvidjeti kako se ona postupno transformira u čistu radost i slobodu.

Prijavi se na novosti!

Povezani članci

ŠIVA YOGA

ŠIVA YOGA

Jedno od Šivinih imena je Gospodar yoge. Smatra se da je Šiva izvor svih yoga i tantra znanja i tehnika. Tantrički tekstovi često počinju scenom...

read more

Komentari

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)