VIZIJA BOGINJE KALI

Autor: Dario Žerjal

m

Članci

Duhovne osobe često su nesigurne i neodlučne. Stalno se pitaju: ‘Je li ovo ispravno? Je li ovo način?’ Provode godine oklijevajući, ne usuđujući se uživati u sjaju novog života.

Jeste li znali da se u davna vremena inicijacija nije davala onima čija su srca bila puna dobrote, već odvažnima? Onima koji nisu bili odvažni rečeno je da nisu spremni za inicijaciju.

 

Omraam Mikhaël Aïvanhov

 

Upozorenje:

Ovaj tekst ima moć inicijacije. Čitati samo ako ste odvažni. Ne čitati ako ste plašljivi.

 

Zamislite ovakvu scenu…

Noć je. Livada pored šume. Mladi mjesec jedva osvjetljava prostor. Na livadi prelijepa žena. Crna, dugačka, bujna, raspuštena kosa. Oči su joj prodorne i moćne do nepodnošljivosti. Jezik joj je isplažen, crven, boje krvi. Možda je to ljudska krv?! Smiješi se. Ili možda urliče. Takav prodoran zvuk još nikada niste čuli. Imate osjećaj da se cijeli svemir trese od tih krikova, ili možda smijeha. Ona vas neodoljivo privlači, a opet, bojite se kao nikada u životu. Užas vam je u svakoj stanici tijela, eksplozije adrenalina vas raznose, a neopisiva ekstaza širi vam dušu preko svih granica. Prvi šok!

Gledate Ju. Prekrasni ukrasi od zlata i dragocjenog kamenja grle Joj ruke, noge, struk, vrat, glavu… ona se kreće, pleše. Taj ples podsjeća na neku borbu, unutarnju borbu, ili je ta žena možda opsjednuta… samom sobom. Divljački ples iskonske energije, sloboda izvan pameti. Imate osjećaj da vam je mozak spržen kao insekt na plamenu. Gledate Ju dalje, a ne želite Ju gledati, a opet ne možete Ju ne gledati. Jedva skupite svu snagu da spustite pogled s njenog lica nekoliko centimetara na njen vrat.

Drugi šok! Ne želite prihvatiti to što vidite, ne možete to podnijeti! Ima ogromnu ogrlicu koja visi skoro do zemlje! Ogrlica Joj je sačinjena od odsječenih ljudskih glava, još pomalo topla. Preslabo je reći da osjećate užas i gađenje! Na rubu ste da padnete u nesvijest. Zapravo mislite da ćete umrijeti i upravo gledate zadnje prizore ovog svijeta. Cijeli vaš život vam prolazi kroz glavu i srce. Sve dobro i loše, sve radosti i tuge, užici i boli, laži i istine…

Prošla je još jedna sekunda vašeg života. Tu ste. Odjednom praznina u vama. Nema više osjećaja ni misli. Živi ste, a ipak se osjećate kao da ste mrtvi. Predajete se potpuno jer ne možete protiv toga što vidite. Vaš um je sada smiren. Prihvatili ste neprihvatljivo. Nešto u vama vuče vas da i vi ponudite svoju glavu. Ne opirete se. Ne zbog bespomoćnosti nego zbog ljubavi. Zbog slobode i ekstaze. Zbog toga što shvaćate da vi niste, a Ona jest. Zbog toga što vam je jasno da ste vi ništa, a Ona je sve. Zbog toga što je Ona vatra ljubavi, a vi ste insekt koji leti oko Nje i traži da bude poništen.

Vrijeme je stalo. Kao kad se usne prvi put spoje s usnama prve ljubavi. Kao kad poteku suze zbog izgubljene prve ljubavi. Kao kad ste za dlaku izbjegli sigurnu smrt. Kao kad ste napravili prvi udah na ovoj predivnoj planeti Zemlji. Svijet je nestao bez traga. Svemir je nestao. Nikad nije ni postojao! Još uvijek ste tu. Gledate u to biće. Više vas ništa ne može iznenaditi.

Spuštate pogled na Njena prsa i vidite otkrivne velike nabrekle grudi. Znate da iz njih izlazi vaša hrana života. Znate da ste vi dijete, a Ona je Velika Majka. Živi ste jer Ona hoće da ste živi. Spuštate pogled na Njen struk. Vidite da je Njena haljina sačinjena od odsjećenih ljudskih ruku koje vise nanizane jedna do druge. Jasno vam je da si je i ovaj ukras ili odjevni predmet sama kreirala. To vam sada izgleda normalno. Čak pomalo i naslućujete značenje iza svega toga.

Ona i dalje pleše. Sada uživate u ljepoti tog plesa. Njeni pokreti su se nekako promijenili. Ili ste se vi promijenili. Svaki pokret Njenog tijela kao da vam škaklja dušu. Neopisiv osjećaj! Kao da slušate pjesmu bez zvuka. Tišina je, a pjesma tutnji. Svijet je stao, a Ona pleše. Sada vam je jasno da se Ona smije i to je pjesma koju čujete. Sada vam je jasno da ekstaza u vašoj duši dolazi od Njenog plesa. Gle! Njena ogromna ogrlica se promijenila. To su sada crvene ruže oko Njenog vrata. Što je bilo ono prije!? I Njena haljina je od cvijeća. Pitate se što se dogodilo. Čak više nije ni noć. Dan je. Proljeće je. Okolna priroda je u punoj snazi. Svijet je blagoslovljen svjetlošću, igrom, radošću, strašću i novom ljubavlju. Znate da je sve to Njeno djelo. Pitate se jel’ onaj mračni prizor od maloprije ikada postojao?

Ona vam se smiješi i opet ste na rubu. Točnije rečeno na vrhuncu. Ovaj put se raspadate od zadovoljstva i ljubavi. Ovaj put mislite da ćete umrijeti od ekstaze. Imate osjećaj da vam duša puca od radosti. Znate da vam to radi vaša Silovita Majka. Nemoguće Ju je pratiti! Znate da kad vas Ona vodi u smjeru spokoja i mira to je onda intenzivan spokoj i mir. Vjerojatno jedva podnošljiv. Takva je Ona, Velika Majka, Boginja preobrazbe, Gospodarica života i smrti, Krik u vječnosti, Smijeh u sadašnjosti, Ljubav bez milosti, Smrt bez umjerenosti. Samo najodvažnije duše ponavljaju Njeno ime. Kali, Kali, Kali…

Krīm Hūm Hrīm

Oči Majke Kali. Dizajnirao William Clark.

Dogodilo se to jednog dana, iznenada, nisam siguran zašto. Doduše ipak sam prakticirao Njenu mantru, sadio Njeno ime u svoje tijelo i dušu, a ponekad i zaplakao čitajuči pjesme koje je napisao Njen sveti pjesnik Ramprasad. Ali ponekad to činim i za druge pa ipak nitko nije tako dramatičan, odrješit, izravan i iznenadan kao Ona. S Njom je uvijek sve nekako na rubu i prepuno istinskih i krajnje snažnih osjećaja. Ona uvijek rastura. S Njom je uvijek sve na život i smrt. Ništa nije sigurno s Njom, a opet s Njom sam najsigurniji. Neki se tresu na Njen spomen, a drugi se rastapaju u blaženstvu ili skaču od ekstaze. U Njenoj prisutnosti ništa drugo nije važno, čak ni vlastiti život. Ona je toliko privlačna da to postaje tajna opsesija. Toliko je lijepa i žestoka da se lako može umrijeti za Nju.

Ona je potpuno skandalozna. S punom žestinom otkriva realnost o svemu. Zamislite da vaš um potresaju skandali zbog impulsa uvida koji dolaze od Nje. Svi portali vašeg bića počinju brujati o tome koje je spoznaje Ona u vama upravo izazvala. Za Nju ne postoje tabui, dogme, kultura, zabrane, pravila… Njoj je sve dozvoljeno, zato što je nepobjediva i predivna u svojoj moći, slobodi i žestini. Kali je primordijalna žena koja postoji u svim ženama. Muškarci umiru od straha kad se Kali manifestira u ženi. Isto tako muškarci izgube glavu od požude kad se Kali manifestira u ženi. Samo oni koji su duboko bliski s Kali mogu neizmjerno uživati u Njenoj žestini i zavodljivosti.

Kali je boginja transformacije, životne energije, dinamike, akcije i svih istinskih emocija. Ona je boginja Kriya Yoge. Riječ Kriya dolazi iz istog korijena kao sjemenska mantra boginje Kali – Krim. Paramhansa Yogananda koji je donio Kriya Yogu na zapad bio je štovatelj Kali. Yogi Ramaiah, u čiju lozu Kriya Yoge i sam pripadam, bio je štovatelj Kali. Kriya Yoga tehnike su dinamične unutarnje akcije koje dovode do transformacije, a radimo izravno sa životnom energijom. U Kriya Yogi je potrebno biti iskren prema sebi i iskreno prakticirati. Sve su to značajke boginje Kali.

Doživljaj koji sam gore opisao dogodio se u meditaciji iznenada pred mojim unutarnjim okom. Zidovi sobe nestali su i našao sam se na livadi, ali istovremeno i u svojoj sobi. Oči sam mogao otvarati i zatvarati, ali unutarnja vizija bila je tu živa i stvarna. Obožavao sam Kali već neko vrijeme i osjećao Ju. Privlačila me je na dubokoj razini i nisam ništa posebno očekivao, samo sam Ju želio osjećati. Njena prisutnost donosi ogromnu energiju. Kad je doživljaj završio i bio još svjež uzeo sam olovku i papir te zapisao to u obliku vođene vizualizacije. Poslije sam si mislio s kim ću to uopće podijeliti! Nisam baš sklon dijeliti intimu, a i tko će mi vjerovati.

Sve to sada više nije važno. Neki ljudi vjeruju u svakojake izmišljotine, žive po njima i ne vide realnost koja im je pred očima. Zato vas neću uvjeravati u stvarnost boginje Kali. Mogu vam samo reći da je Kali stvarnija od nekih ljudi. Cijeli život trenirani smo vjerovati u ovu svakodnevicu, ali to je samo priča. Nevjerojatno uvjerljiva, ali priča ostaje priča. Imamo bezbrojne mogućnosti percepcije i živimo u beskrajno šarolikom i multidimenzionalnom svemiru. Zašto se držati priče koja, osim što je priča, nije uopće ni zanimljiva!? Da bi se prilagodili toj priči mi smo ugasili svoje izvanredne sposobnosti. Zamišljam si da netko pita Kali jel’ Ona stvarna. I zabavljam se zamisli da Njen odgovor glasi nekako ovako: „A jesi li ti stvaran?“

Gornja vizualizacija je portal kroz koji se možete povezati s Kali. Vizija je puna simbolike koju možete istražiti čitajući o Kali. Puna je i Kali osjećaja i vibracije.

Prijavi se na novosti!

Povezani članci

ŠIVA YOGA

ŠIVA YOGA

Jedno od Šivinih imena je Gospodar yoge. Smatra se da je Šiva izvor svih yoga i tantra znanja i tehnika. Tantrički tekstovi često počinju scenom...

read more

Komentari

1 Comment

  1. Zeljko Milosevic

    odkad znam za sebe uvijek sam stigao i obožavao boginju Kali u sebi i spolja…

    Reply

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)