ŠIVA YOGA

Autor: Dario Žerjal

m

Članci

Jedno od Šivinih imena je Gospodar yoge. Smatra se da je Šiva izvor svih yoga i tantra znanja i tehnika. Tantrički tekstovi često počinju scenom kada Šakti Parvati upita svog voljenog Šivu da joj otkrije tajne tantre i yoge. Dok su tako u zagrljaju, Šiva svojoj voljenoj otkriva tajna znanja i prakse. Zatim se to prenosi dalje u svijet drugim božanskim i ljudskim bićima. Šiva ima mnogo imena i svako ime označava neku od njegovih bezbrojnih funkcija. Ponekad je Šiva dobrohotan darovatelj svih blagodati. Ponekad je žestoki razaratelj svega što nije istinsko, što je zapravo isto blagoslov. Šiva se ponekad smatra kao osoba, a često i kao ona krajnja božanska stvarnost čija je priroda svijest, postojanje i blaženstvo. Njegova velika mantra ‘Om Nama Śivāya’ često se može čuti.

Postoji velik broj štovatelja Šive u Indiji i svijetu. Jedan od najznačajnijih u povijesti je Siddha Tirumular. Siddha na sanskrtu znači usavršen, posjedovatelj nadljudskih sposobnosti, moćan, besmrtnik ili prkosnik smrt. Tirumular je napisao knjigu pod nazivom Tirumandiram. Nagađa se da je Tirumandiram nastao prije tisuću ili nekoliko tisuća godina. To remek-djelo yoge i tantre postaje sve popularnije i sve se više proučava. Knjiga Tirumandiram sadrži više od 3000 stihova i ključan je tekst učenja o Šivi. Pošto je Šiva uvijek sa svojom suprugom Šakti, velik dio Tirumandirama posvećen je i Šakti. Poznavaoci Kriya Yoge mogu prepoznati brojne stihove koji opisuju kriya tehnike. U stihu broj 946 Tirumular otkriva jedinstvenu Šiva mantru:

 

 

Zvučni zapis možete skinuti na sljedećoj poveznici Download

 


Ova specijalna mantra kombinira 5×5 Šivinih slogova ‘Na Ma Śi Va Ya’ koji zapravo plešu u ovoj mantri. Jedno od Šivinih imena je i Kozmički Plesač ili Gospodar Plesa. U narednim stihovima Tirumular opisuje dobrobiti i značajke mantre i kaže da se kozmički ples vječno odvija u ovoj mantri. Šiva naravno pleše sa svojom Šakti kao što svijest i energija neprekidno plešu u svakom od nas. Ova mantra se ponekad naziva Tirumularova Šiva mantra ili mantra od 51 slova (Om se računa kao jedno slovo). U jednom od tumačenja, Šivini slogovi poprimaju obličje Šivine boginje Šakti.

Om je lice Šakti.

Na i Ma su njena stopala.

Śi je njeno srce.

Va i Ya su njene ruke.

Tirumularova Šiva mantra od 51 slova može se slobodno prakticirati i ima individualan utjecaj na svaku osobu, ali neke opće kvalitete koje može donijeti su: kreativnost, unutarnja snaga, zaštita, smirenost, svjesnost, majstorstvo, aktiviranje Kundalini, povezanost s višim dimenzijama, vidovitost. Mantru možemo prakticirati zasebno kao i svaku mantru. Isto tako ova mantra se prakticira u posebnoj tehnici zvanoj Šiva Yoga.

Učiteljica koja me inicirala u Šiva Yogu zove se Sivakami Om Anandi. Prakticirajući Šiva Yogu pod njenim vodstvom doživio sam izvanredna unutarnja iskustva energije i svijesti. Njeni duhovni dosezi bili su oni najviši. Bila je skromna i nije marila za popularnost iako je imala učenike diljem svijeta. Amerikanka svjetovnog imena Sara, zadnje godine života provela je na Havajima. Napustila je tijelo 2010. godine. Sada dolazi onaj najzabavniji dio. Tirumular, osobno, je podučio Sivakami napredne tehnike Šiva Yoge. I ne samo to, rekao joj je i mnoge stvari o njenoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Tirumular se jednostavno pojavio pred njom i to je bilo to. Od tada su cijelo vrijeme bili u unutarnjem zajedništvu. Znala je kazati da više ne zna gdje ona prestaje, a Tirumular počinje. Takva veza, naravno dolazi iz nekih prošlih vremena. Sivakami je također imala susrete s Mahavatar Babađijem i Paramahansa Yoganandom. Svi su oni dio velike tradicije.

Tirumular, kako ga je vidjela Sivakami.

Sivakami me pripremala da jednog dana podučavam Šiva Yogu. Tada sam to načelno prihvaćao, ali tek nakon 12 godina osjetio sam unutarnji poriv i dopuštenje da podučavam. Šiva Yoga je jednostavna i praktična tehnika u kojoj koristimo Tirumularovu Šiva mantru, dah i vizualizaciju. Šiva Yoga se ponekad naziva Tri Božanske Kvalitete, a ponekad Tirumularova Šiva Yoga. Tri božanske kvalitete su svjetlost, zvuk i vibracija. Šiva Yoga se uči u 5 koraka, vrlo je djelotvorna i s lakoćom se prakticira. Da bi mogli započeti, potrebno je znati Šiva mantru od 51 slova napamet. Ako želite prakticirati Šiva Yogu, možete me kontaktirati i bit će mi drago naučiti vas.

 

Dario Žerjal

Prijavi se na novosti!

Povezani članci

Komentari

1 Comment

  1. Zeljko Milosevic

    isto tako obožavam Shivu…i poštujem njegovo znanje i istinu kroz Wicu tradiciju III stupnja…transformaciju seksualne spolne energije za prosvjetljenje Samadhi…Seksualna Magija i Tantra(desni i lijevi put)…

    Reply

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)