MANTRA MEDITACIJA

Autor: Dario Žerjal

m

Meditacija

Mantra meditacija je tehnika meditacije jednostavna za izvođenje, kratka i djelotvorna. To je prirodan način smirivanja misli, smanjenja stresa i povećanja svjesnosti. Redovito prakticiranje mantra meditacije pozitivno utječe na sva područja života. Događa se da baš svaki dio našeg života bude zahvaćen pozitivnim zamahom meditacije. Tako sveobuhvatan učinak ove meditacije moguć je iz dva razloga.

Prvi razlog je to što ova meditacija dovodi do smirenja, pročišćenja i osvježenja uma. Naš život je posljedica onoga što se događa u našem umu. Ako su naše misli skladne, jasne, radosne, dobronamjerne i snažne, i ako se s takvim raspoloženjem usmjerimo na bilo koju djelatnost, sigurno ćemo doživljavati radost i zadovoljstvo u tom području, bio to posao, obitelj ili zdravlje.

Drugi razlog za tako širok učinak ove tehnike krije se u sedam suptilnih energetskih središta u našem tijelu poznatih kao ćakre. Cijeli naš život i svi njegovi aspekti odražavaju se u ćakrama. Stanje naših ćakri očituje se u našem životu. U mantra meditaciji koristimo poseban zvuk koji, osim što ima povoljan i uravnotežen utjecaj na um, također djeluje na ćakre tako što omogućava da životna energija nesmetano teče kroz njih. Ako naša životna energija prolazi kroz ćakre glatko, bez zastoja, uvijek se ponovo šireći, naš će se život kretati u smjeru napretka.

Ćakre su također povezane s umom, pa imamo tri elementa: um, ćakre i životne okolnosti. Sva tri elementa međusobno su povezana i međuovisna. Utječući na bilo koji od njih, utječemo i na druga dva. U ovoj meditaciji utječemo na suptilne razine uma i ćakri, što se onda odražava na životne okolnosti.

Princip i postupak meditacije sasvim su jednostavni i nije potrebno razmišljati o umu, ćakrama ili životnim okolnostima za vrijeme meditacije. Dvije ključne komponente meditacije su:

  1. Tehnika – mentalna procedura.
  2. Mantra – poseban zvuk.

Obje komponente su važne i točno određene. Lako ih je naučiti i prakticirati. O njima se uči na tečaju meditacije. Ako znamo kako se pravilno meditira onda se to odvija s lakoćom. Meditacija nam postaje nešto što želimo.

Isto tako važno je koju vrstu meditacije prakticiramo i još važnije tko nas podučava. Postoje djelotvorne metode, a postoje i one s kojima, sve u svemu, gubimo vrijeme. Postoje instruktori koji zaista prakticiraju i razumiju kako funkcionira meditacija, a postoje i oni koji malo prakticiraju, malo razumiju, ali to ih ne sprečava u podučavanju.

Mantra meditacija je karakteristična po tome što ne zahtijeva naprezanje uma i tijela. U meditaciji se krećemo prema sve dubljim razinama tišine i opuštenosti. Svako mentalno ili fizičko naprezanje samo bi stvaralo napetost i takav pristup meditaciji ne vodi tišini, opuštenosti i odmoru. Još jedan važan efekt ove meditacije je širenje svjesnosti. Širenje i rast svjesnost najlakše se događa u trenucima kad je tijelo opušteno, a um smiren i tih.

U mantra meditaciji ništa ne pokušavamo. Ne nastojimo se koncentrirati, ne pokušavamo izravnati kralježnicu, ne pokušavamo odbaciti misli, ne nastojimo odbaciti zvukove oko sebe, ne nastojimo ponavljati mantru, ne pokušavamo čak ni meditirati. Da, ne pokušavamo čak ni meditirati, nego jednostavno izvodimo mentalni postupak meditacije.

U ovoj meditaciji ništa ne očekujemo. Ne nadamo se da ćemo prestati misliti, ne očekujemo da ćemo se smiriti, ne očekujemo da ćemo se opustiti, ne očekujemo da ćemo doživjeti neko posebno stanje, ne očekujemo nikakve posebne doživljaje. Svako nastojanje i očekivanje za vrijeme meditacije zapravo stvara napetost i umnožava misli i osjećaje.

U mantra meditaciji ne opiremo se ničemu. Ne suprotstavljamo se mislima koje nam dolaze, ne suprotstavljamo se osjećajima, ne opiremo se svom trenutnom raspoloženju, ne opiremo se ako smo uznemireni, ne opiremo se ako nam se spava, ne suprotstavljamo se uzbuđenju. Prihvaćamo sve što nam dolazi i što doživljavamo. Prihvaćamo sve svoje pozitivne i negativne misli i osjećaje. Prihvaćamo potpuno sve što se događa u meditaciji.

Najveća zapreka za meditaciju su naše zamisli kako bi meditacija trebala izgledati. Ako krenemo meditirati s očekivanjima kako bi se meditacija trebala odvijati, na taj način zatvaramo vrata meditaciji. Svako očekivanje u meditaciji nas zapravo ograničava. Svako dopuštanje i prihvaćanje u meditaciji nas otvara i vodi prekoračenju vlastitih ograničenja. S vremenom tehnika meditacije postaje prirodna i događa se spontano svaki put kad sjednemo meditirati. Osjećaj ugode i zadovoljstva za vrijeme meditacije produbljuje se i s vremenom meditacija postaje istinski užitak.

Godinama sam istraživao i eksperimentirao s različitim tehnikama meditacije. Upoznao sam skoro sve dostupne vrste meditacija i želio sam pronaći onu koja je najdjelotvornija. Uvijek sam imao na umu da ta meditacija mora biti prikladna ne samo za mene nego i za sve druge. Često bih se našao pred zidom, ali iz svakog iskustva sam učio. Na svu sreću pronašao sam pravu stvar.

Uživam u ovoj meditaciji. Sretan sam kada tijekom svakodnevnog života zastanem i pomislim što mi sve čini, tko sam i kakav sam zbog ove meditacija. Zato ako me pitate za meditaciju, mogu vam toplo preporučiti upravo ovu koju sam prakticiram, koju potpuno poznajem i koju zovem mantra meditacija. Sve njene dobrobiti dostupne su i vama.

 

Dario Žerjal

Prijavi se na novosti!

Povezani članci

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Komentari

1 Comment

  1. Zeljko Milosevic

    bas sam trazio i naslucivao intuitivno ovu vrstu mantre….hvalati na ovoj informaciji Dario

    Reply

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)